1. Forsiden
  2.  » Indskoling
  3.  »  Musik

Musik

Jeg har også haft en del musikundervisning i indskolingsklasser. Her har jeg valgt at lægge en side nodepapir ud til fri afbenyttelse, samt en ”Nodehistorie”, jeg har lavet til en meget entusiastisk klasse.

H istorien fremkommer ved at skrive nodens navn på stregen nedenunder nodesystemet – og voila. På side 2 står facit til læreren.
At løse denne opgave kræver selvsagt, at børnene har kendskab til de noder, der bruges.
Jeg plejer at lære dem noderne ved at sammenligne med alfabetet – hvis man starter ved a og fortæller dem, at den næste node på engelsk hedder b, så glider det som regel lige ind. Denne metode kræver, at man sætter to hjælpestreger under det øverste nodesystem, men det kan man jo godt for overskuelighedens skyld.
Derefter skal de vide noget om pausetegn, nodelængde etc. Det har jeg også lavet nogle øveark til, som du kan finde her på siden.
Når eleverne er bekendte med oktaven, lærer jeg dem første del af ”Jeg har fanget mig en myg”, vi synger sangen på nodenavnene. Når de er hjemme i de tre noder, får de anden halvdel af sangen = 2 toner mere. Samme procedure med hele sangen – syng på nodenavne og derefter på tekst.
Jeg har haft gode oplevelser med at lade børnene lave ”skrivebords-sange”: De skriver noder, med forskellige værdier, mindst to hele nodesystemer på nodepapiret med de fortrykte G-nøgler. Vi tager nogle eksempler fælles og sætter taktstreger, f.eks. 4 fjerdedele – afhængig af hvilke nodeværdier barnet har benyttet. Jeg tager resten med hjem og sætter taktstreger og orienterer mig i dem. Næste gang spiller jeg deres, som regel meget mystiske, ”melodier” for dem. Det synes de er rigtig sjovt.
Det var lidt om den del af min musik-undervisning, der har nodeindlæring som mål. Der kommer mere, når jeg får tid igen…

Du kan hente/downloade mine dokumenter om nodeundervisning her:  

Drage-nodehistorie.
Nodepapir.
Nodeøvepapir.



GOD Fornøjelse.

Marianne Borup.Designed by: Hans-Peter Ejler Larsen


Anbefal siden til en ven: