1. Forsiden
  2.  » Læringsstile
  3.  » Sociologiske og Følelsesmæssige Faktorer

Sociologiske og Følelsesmæssige Faktorer

(De kursiverede ord i det følgende er sociologiske og følelsesmæssige faktorer, ord med fed skrift henviser til den læringsstil, der stimuleres).

Elevernes præferencer for at arbejde alene eller sammen med andre i –forskellige konstellationer– skal også tilgodeses. Igen lader jeg gerne børnene vælge selv i forbindelse med værkstedskasserne. Dog holder jeg øje med, om det kun er sociale grunde, der ligger bag par- eller gruppe-dannelser, eller om der faktisk også er tale om et godt arbejdsfællesskab.

Ligeledes sørger jeg for, at ingen altid arbejder alene af sociale grunde. Børnene er også forskellige hvad angår udholdenhed og ansvarlighed. Nogle er gode til at arbejde med noget i lang tid og overholder altid aftaler. Andre har det lige modsat, og har brug for mere voksenkontakt for at blive færdige med noget og huske, hvad man aftalte.

Motivationen er derimod ikke et opmærksomhedsområde ved værkstedsarbejde: Jeg har kun sjældent oplevet et barn, der ikke lige havde lyst til værksteder. Nogle af mine børn har brug for en autoritet mig at læne sig op ad undervejs, at få bekræftet at det de laver er rigtigt og godt klaret. Det er der jo heldigvis tid til, idet mange ret hurtigt bliver gode til at arbejde selvstændigt, netop når det gælder værkstederne.

Jeg strukturerer oplægget til nye værkstedsaktiviteter på den måde, at jeg præsenterer f.eks. en rutsjebane med tilhørende opgavekort. Visuelt: Jeg holder rutsjebanen op, og viser hvad der sker, når man rutsjer med et opgavekort, mens jeg Auditivt: forklarer, hvordan det lader sig gøre, ved at Visuelt: vise på siden af rutsjebanen, hvordan kortet gør, når det rutsjer indeni imellem de to stykker karton i rutsjebanens indre. Auditivt: Derefter åbner jeg for spørgsmål og kommentarer og trækker lod om, hvem der starter.

Taktilt: Rutsjebanen bliver så sat på bordet, eller gulvet, eller hvor vinderen/vinderne af lodtrækningen gerne vil arbejde, og de rutsjer løs, mens de læser og løser opgaver, som de skriver svarene på i deres mapper.

Marianne Borup.Designed by: Hans-Peter Ejler Larsen


Anbefal siden til en ven: